• Vianočné prázdniny

          • Základná škola s materskou školou Dohňany oznamuje žiakov, že Vianočné prázdniny sa v školskom roku 2020/2021 uskutočnia v termíne od 21. decembra 2020 do 8. januára 2021. Vyučovanie začne v pondelok 11. januára 2021.

            Od 21. decembra 2020 do 8. januára 2020 sa prerušuje prevádzka materskej školy. Materská škola obnoví  prevádzku materskej školy  11. januára 2021.  

                                                                                                           Mgr. Katarína Miškárová

                                                                                                             riaditeľka školy

            2020-12-14-145504-Rozhodnutie_M___-_11.12..pdf

        • Mikuláš v škôlke
          • Mikuláš v škôlke

          • Do galérie Mikuláš v škôlke boli pridané fotografie.

            Do našej materskej škôlky v piatok 4.12. zavítal Mikuláš. Deti sa na neho veľmi tešili a pripravili si pre neho rôzne básničky a pesničky. Keďže Mikulášovi, anjelikovi a čertovi sa to páčilo, všetky deti odmenil darčekom. Pripájame niekoľko fotografií z tohto dňa.

        • Som zdravý a silný
          • Som zdravý a silný

          • Do galérie Som zdravý a silný boli pridané fotografie.

                        

            V mesiaci november sme s deťmi plnili projekt: Som zdravý a silný.

             

            Cieľom bolo motivovať deti k zvýšenému záujmu o  vlastné zdravie a o zdravý životný štýl.

             

            Identifikovali typické znaky ochorenia a zdravia  /corona vírus a opatrenia- hygiena, dezinfekcia, rúško, bezpečné rozostupy - hravou formou.

            Deti sa učili ako sa zdravo stravovať, čo robiť pre to, aby sme boli zdraví - primerané oblečenie, športovanie, prechádzky v lese. Prakticky si to vyskúšali, zabavili sa aj pri interaktívnej tabuli interaktívnymi hrami – Žijeme zdravo, rozprávkami- Chorý medvedík, Doktor Jajbolito, Bol raz jeden život, Murko a Hanička a iné. Staršie deti zahrali divadielko - Ako psíček s mačičkou piekli tortu. Kreslili, maľovali, strihali a lepili. Do výtvarných prác zakomponovali námety so zdravou výživou. Rodičia si mohli vymeniť  zdravé recepty, ktoré priniesli deti do MŠ na nástenku.

            Počas dištančného vzdelávania za zapojili do projektu takmer všetky deti. Nakreslili a namaľovali, ako si predstavujú coronavírus a boj proti nemu.

             

             

             

          • Projektová úloha - Som zdravý a silný

          • V mesiaci november sme sa venovali projektovej úlohe Som zdravý a silný. V súčasnej celosvetovej situácii pandémie si ešte väčšmi uvedomujeme hodnotu zdravia.  Cieľom projektu bolo realizovať s deťmi aktivity, ktoré slúžili na prehĺbenie ich poznatkov o zdravom životnom štýle, psychohygiene a posilňovanie vzťahu k športu a aktívnemu štýlu života. S deťmi sme sa v rámci vyučovania i počas činnosti ŠKD venovali témam hygieny a čistoty, zdravého stravovania, etikete stolovania či pozitívnym účinkom športu a oddychu na psychiku človeka. Deti si prostredníctvom čítania s porozumením, hravých aktivít, nametových hier, tvorivých činností či pracovných listov upevňovali svoje poznatky o danej téme. Fotografickú dokumentáciu z realizovania aktivít si môžete pozrieť vo fotoalbume. 

          • Výsledky krajského kola!

          • Štvrtá trieda ZŠ s MŠ Dohňany skončila v krajskom kole súťaže Jesenný WocaBee šampionát na 2.mieste. Krajské kolo prebiehalo od 17.11.-20.11.2020.  Krásny úspech.  Blahoželáme!

        • 1. miesto - WocaBee
          • 1. miesto - WocaBee

          • Preposlaný článok od WocaBee tímu

            Najusilovnejšia trieda z okresu v učení slovíčok

            Základná škola s materskou školou, Dohňany je víťazom okresného kola jazykového šampionátu s WocaBee!Žiaci z triedy 4.trieda získali prvenstvo v precvičovaní slovíčok v okrese Púchov a postupujú do krajského kola.

            V pondelok 9. novembra sa žiaci našej školy zapojili do celoslovenskej súťaže v učení cudzích jazykov s názvom Jesenný WocaBee šampionát.V druhom ročníku súťaže v precvičovaní slovíčok medzi sebou súperia žiaci od základných škôl až po gymnáziá, a to nielen na Slovensku, ale aj v susednej Českej republike.Šampionát prebieha v aplikácii na učenie cudzích slovíčok WocaBee, ktorá funguje online, takže žiakom nebráni v súťažení ani dištančná forma výučby.Na Slovensku aj v Českej republike je do súťaže zapojených približne 45 000 žiakov.

            V našom okrese sa najusilovnejšími žiakmi v prvom kole súťaže stali žiaci triedy 4.trieda (p.uč. Gombárová).Počas prvého týždňa šampionátu získali v aplikácii skvelý výsledok – ich priemerný denný počet bodov (tzv. WocaPoints) na žiaka bol v okresnom kole až 634!Stali sa tak okresnými WocaBee šampiónmi a postupujú do krajského kola, ktoré prebieha od 17. do 20. novembra 2020.Držme našim žiakom palce, aby boli úspešní aj naďalej a prebojovali sa svojou usilovnosťou až do Česko-slovenského finále Jesenného WocaBee šampionátu v decembri.

          • Plody jesene - projekt

          • Do galérie Plody jesene - projekt boli pridané fotografie.

            V tomto  mesiaci sme sa zapojili do projektu ,,ČO UKRÝVA KOMORA - Plody jesene – vitamíny pre človeka.

            S deťmi sme sa rozprávali, názorne ukazovali, oboznamovali o plodoch jesene a hlavne, ako to vplýva na človeka. S deťmi sme vytvárali rôzne aktivity maľovali , modelovali, tvorili z papiera a z rôznych jesenných plodov. Radosť z jesene sme vyjadrovali piesňami a  básničkami.

            A rodičia sa spolu s deťmi zapojili do súťaže o najkrajší jesenný plod alebo jesenné dekorácie, vyzdobili sme vchod do škôlky a ocenili  sme najkrajší výrobok. Ďakujeme za priazeň.

          • Záložka do knihy spája školy

          • V našej malej škole sa zapojilo do česko-slovenského projektu 52 žiakov. Pracovali sme počas výtvarnej výchovy, ale aj v školskom klube. Pred výrobou záložiek sme viedli diskusie v jednotlivých triedach o obľúbených knihách a  postavičkách. Prečítali sme si úryvky  obľúbených kníh z našej školskej knižnice. Pred finálnou výrobou si deti doniesli svoje knihy z domu, kto mal obľúbenú knihu v školskej knižnici, našiel si ju tam. Každý žiak si odprezentoval svoju knihu a zdôvodnil, prečo by si ju mali prečítať ostatní. S veľkou chuťou sa žiaci pustili do práce, každý dal do toho svoje srdiečko. Boli veľmi zvedaví, komu to poputuje, akí sú tam žiaci, aké dostanú záložky a pod. Veľmi sa tešia na záložky od našej družobnej školy v Čechách. V súčasnej situácii to majú skomplikované z dôvodu dištančného vyučovania, ale veríme, že to spoločne dotiahneme do konca. Balík sme poslali spolu s rôznymi prospektami z našej obce, okolia, maľovanou mapou nášho kraja a rôzne ďalšie drobnosti. V liste sme im popriali veľa šťastia  a podpísali sa všetci žiaci školy. Všetci nedočkavo čakajú na balík z Čiech. Veríme, že sa im to skoro podarí.

          • JABLKO A JESENNÉ PLODY

          • V tomto projekte sme sa zamerali na rôzne aktivity spojené s témou jablka a jesenných plodov. Počas októbra sme tvorili rôzne dekorácie, básne, príbehy, gramatické jablká, abecedár ovocia a zeleniny, jabĺčkové čelenky, papierové stromy, ovocné poháre, strukovinové jablká a hrušky. Na počítači sme si tvorili knihu receptov, robili rôzne tematické pracovné listy, hrali sa a súťažili. Výborne sme to zvládli.

          • Oznam

          • OZNAM – zmena termínu jesenných prázdnin

            Vážení rodičia, jesenné prázdniny pre žiakov základnej školy a materskej budú v dňoch:

            30.10.2020 / piatok /, 02.11.2020 / pondelok /

            06.11.2020 / piatok /, 09.11.2020 / pondelok /

            Jesenné prázdniny platia aj pre deti materskej školy.

          • NIEKOĽKO ZMIEN PRI FUNGOVANÍ ŠKÔL

          • V prvom rade sa chcem veľmi pekne poďakovať učiteľom, zamestnancom škôl, žiakom aj rodičom, za to, že takto dobre zvládli posledné obdobie. Školy sa naozaj posledné týždne veľmi dobre držali, osvojili si všetky protiepidemiologické pravidlá a dodržiavali opatrenia.

            Nie každý bol taký zodpovedný ako školy. Počet nakazených rapídne narástol. Aj keď nemáme ohniská nákazy na školách, epidemiologická situácia je taká vážna, že ako krajina musíme prijať súbor opatrení na základe odporúčaní pandemickej komisie a to aj v oblasti školstva.

            V školstve to bude v najbližšom období nasledovne:

            1. MŠ budú aj naďalej otvorené.

            2. ZŠ, prvý aj druhý stupeň, pokračujú vo výučbe.

            3. SŠ prejdú od pondelka na dištančné vzdelávanie.

            ÚVZ následne vydá Opatrenie, ktorým sa zakáže:

            - Prevádzka telocviční

            - Prevádzka centier voľného času

            - Skupinová výučba v ZUŠ

            - ÚVZ tiež zavádza povinnosť nosenia rúška na celej ZŠ (výnimku budú mať nepočujúci a deti s autizmom alebo mentálnym znevýhodnením). Rúška v MŠ budú odporúčané.

            Viem, že pre mnohých je toto problematické. Verte mi, včera aj dnes som o tom veľmi dlho diskutoval. Ale toto bolo konečné rozhodnutie. Opatrenia budú veľmi prísne v každej oblasti. Tieto majú minimalizovať stretávanie žiakov v iných skupinách mimo škôl.

            Pevne verím, že ak budeme zodpovední a počet nakazených klesne, vrátime sa čoskoro k normálnemu fungovaniu. Branislav Gröhling

          • ZMENA!

          • Od 21.9. 2020 rešpektujeme do odvolania všetky ospravedlnenia od rodičov aj po piatich a viac dňoch.

          • OZNAM

          • Nové  usmernenia MŠVVaV od 16.9.2020

            Zákonný zástupca predkladá pri prvom nástupe žiaka do základnej školy čestné prehlásenie alebo po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní viac ako tri po sebe nasledujúce dni (vrátane víkendov a sviatkov) predkladá písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia zákonného zástupcu o bezinfekčnosti a nemá nariadené karanténne  opatrenie . Pri prerušení viac ako 5 pracovných (víkendy a sviatky sa nezapočítavajú) dní z dôvodu akéhokoľvek ochorenia predkladá potvrdenie o chorobe vydané všeobecným lekárom pre deti a dorast. Počet podaných Vyhlásení o bezinfekčnosti a Potvrdení o chorobe nie je limitovaný.

          • Didaktické hry

          • Pondelok sme využili na rôzne hry v priestoroch areálu športového ihriska. V jednotlivých skupinách sme plnili rôzne úlohy a cvičenia.